2007 - Hans Brockhus

Naam: Hans Brockhus
Woonplaats: Utrecht
Geboorteplaats: Raamsdonksveer
Vereniging: WSV Drimmelen
Type boot: J22, Spanker

Zeilcarrière
In mijn 9e levensjaar was er het eerste zeilende contact met de wind, een zaterdagcursus op de welbekende Kurenpolder. Dit als gevolg op een geslaagde kennismakingsdag daar van mijn zus, via school. Geweldig! Mijn ouders, die in hun jongere jaren sporadisch watersport hadden bedreven, werden door ons zeilen zelf ook weer geprikkeld. Na wat bootjes huren in Drimmelen werd besloten om het zeilen verder leven in te blazen door de aankoop van onze eerste boot, een Jeanneau Fantasia, fantastisch! De toon was gezet. Al snel volgden de zeillessen in de Drimmelaar (de ‘les'Randmeer van WSV Drimmelen), les op zaterdagochtend in het ‘eigen' zeilbootje en zeilkamp in Friesland. De basis voor het zeilen als passie was gelegd.

Band met Hans
Het zeilen als sport, in de zin van wedstrijdverband, was een logische stap, maar hoe? Kees Horrevoets is de naam. Hij nam mij als 13/14 jarig jongetje onder zijn hoede en zo mocht ik mee als voordekker op de Fast Too tijdens de winterwedstrijden. Aan hem heb ik veel te danken en van hem heb ik veel geleerd. Zoals bijvoorbeeld: tijdens het uitvoeren van een boothandeling, niet denken aan de handeling zelf maar aan hetgeen wat je erna doen moet. Probeer het maar eens, scheelt tijd...! Op de Fast Too waren zijn grote zonen altijd goed vertegenwoordigd, Koen, Jim en natuurlijk Hans. Tegen Hans heb ik altijd opgekeken en ik vond het in het begin stiekem toch best spannend als hij meevoer. Hans was de Whitbread wereldomzeiler wat van mij Hansje maakte aan boord. Niet dat daar qua persoonlijkheid enige reden voor was, hij was namelijk een ontzettend openhartig en vriendelijk persoon met een geweldige passie voor zeilen. Wanneer Hans aan boord was, was het hard werken geblazen, hiertegenover stond dat je dan wel ontzettend veel kon leren. Hans is mijn grote voorbeeld geweest en gebleven.

Andere wedstrijden
Naast de winterwedstrijden werd ik door zoon Jim geïntroduceerd in de Spanker. Vele evenementen hebben we samen gevaren met als hoogtepunt het winnen van de Sneekweek. Hierdoor heb ik veel wedstrijdervaring opgedaan en heb ik veel van Jim mogen leren, Inmiddels heb ik samen met mijn vriendin Roos zelf een Spanker aangeschaft en varen we fanatiek mee in de Spankerklasse.

Type boten
Na een Middellandse zeejol, Laser pico en een 420, kochten onze ouders voor ons de Jee, een J22. Met de laatst genoemde verschenen mijn vader en ik vorig jaar (2007) aan de start van de eerste Hans Horrevoets Memorial race. Het was een dag van tegenstellingen en dan vooral qua gevoelens en emotie. Het palaver was emotioneel geladen, een indrukwekkende film van Hans werd getoond. Het was een prachtig zonnige dag met weinig wind maar toch een lange baan. Moeilijk was in te schatten wie de beste positie bekleedde, niet op zijn minst omdat de starters bijna evenredig Oost/West hadden gekozen. De uitslag was daarom des te spannender. De winst werd behaald met gemengde gevoelens, blijdschap, trots, maar ook verdriet, verdriet om Hans.

HHMR
De winst ging gepaard met het winnen van de HHMR Trofee. Deze trofee symboliseert de wedstrijd en het achterliggende idee ongeëvenaard. De replica pronkt dan ook met bijgevoelens prominent in de woonkamer. Een herdenking aan een fantastische wedstrijd en een fantastische man.

Hans(je) Brockhus