2008 - Lee Verschuren

Naam: Lee Verschuren
Woonplaats: Made
Geboren: 15-08-1989 
Geboorteplaats: Den Hout

Zeilcarrière
Ik ben begonnen met zeilen toen ik 8 jaar oud was. Toen ben ik voor het eerst met mijn Optimist, die ik gekregen had voor mijn communie, op Optimistenkamp geweest bij ZCK (ZeilCLub Kurenpolder). Daarvoor had ik al met mijn ouders gevaren, maar vanaf toen zeilde ik echt zelf in een Optimist. 
Daarna ben ik overgestapt naar de Cadet omdat ik het niet leuk vond om alleen te varen. Bij ZCK ben ik toen begonnen met trainen, zomer en winter, en ben ik wedstrijden gaan varen. Door heel Nederland en soms ook in het buitenland werden er wedstrijden georganiseerd waar we toen aan meededen. Mijn vader en moeder zijn met de boot veel evenementen afgegaan om ons een slaapplaats te geven, dit was echt top van ze. Vlak voor dat ik stopte met de Cadet ben ik nog naar het EK in Tsjechië geweest met Peterjan Kaasjager. Dit was echt een hele ervaring, met veel buitenlandse zeilers.
Na de Cadet ben ik een tijdje gestopt met zeilen, school nam veel tijd in beslag. Ondertussen heb ik wel veel met mijn vader gevaren. In die tijd heb ik ook met mijn vader voor het eerst de Collin Archer gevaren, mijn eerste echte zeereis. Dit is een non-stop wedstrijd van Lauwersoog naar Larvik in Noorwegen. We werden meteen eerste in onze klasse. Ik was toen 12 jaar oud. We hebben deze wedstrijd nu 4 keer gevaren.
Samen met Jacco Huijgen ben ik weer verder gegaan met zeilen. Samen varen met zijn boot, Smoun 458 en een 505, lekker raggen.
Ik heb winterwedstrijden gevaren op een Beneteau 25 van de fam. Kaasjagers en de Sydney 32 van Hans Mathijssen; boten waarbij ik mee mocht varen en waar ik veel ervaring heb opgedaan.

Verenigingen
Als eerste zat ik bij WSV Drimmelen, hier waren mijn ouders lid van. Als klein kind, toen nog op de oude locatie, met de Anders (motorboot) naar de Biesbosch, waar ik zeilde in mijn Optimist.
Ik heb leren zeilen op de Kurenpolder in Hank bij ZCK in mijn Optimist, op kamp en trainen. Heel veel ervaring heb ik opgedaan daar, en het is leuk dat ik nu regelmatig mensen tegenkom die toen les gaven en waar ik nu mee en tegen zeil. ZCK was eigenlijk de enige vereniging waar ik echt lid van was en wat eigenlijk toen mijn thuisclub was. Maar omdat veel trainingen en wedstrijden ergens anders werden georganiseerd was ik vaak ergens anders aan het zeilen.
De winterwedstrijden vaar ik tegenwoordig in Drimmelen, Grevelingen en Scheveningen. De wedstrijden in Drimmelen zijn toch vaak het gezelligst. De sfeer die er hangt is uniek, die kom je niet vaak tegen op andere wedstrijden.

Type boten
Ik ben dus begonnen in de Optimist. Ik vind dat dit een goed begin is voor een kind om te starten met zeilen, ook wedstrijden varen helpt ervaring op te doen in boten en het maakt het een stuk leuker. Als je het veel doet zie je jezelf groeien met varen en kennis. 
De meeste wedstrijden in open boten heb ik gedaan in de Cadet, een 2-mans bootje, waarin je ook veel leert. Omdat deze boot een spinnaker heeft, leer je deze te gebruiken en leer je de basis en dat is altijd meegenomen later. 
Zelf heb ik nu een Laser, een mooie boot. Als ik wil kan ik er veel wedstrijden in varen omdat het een hele grote klasse is in Nederland en Internationaal. Omdat ik meestal als bemanningslid op andere boten mee vaar, kan ik niet veel met mijn Laser varen. Het is wel fijn om op een vrije dag ermee naar Drimmelen te gaan en dan te gaan zeilen op de Amer. Ook vaar ik wel eens mee met Jim Horrevoets met de Spankers als invalbemanning, een erg leuke klasse. Op het moment vaar ik mee met een 31.7, een leuke boot, en we kunnen in het veld goed mee komen.

Naam van de boot
Mijn eerste bootje heette Iets Anders, een verwijzing naar de Anders, de motorboot die mijn ouders toen hadden. De Laser die ik nu heb heet Back to Basics. De boot was eerst van mijn baas, en als bijgeloof dat je de naam niet mag veranderen, heb ik deze maar gehouden.

Andere wedstrijden
Andere wedstrijden die ik op dit moment vaar zijn de winterwedstrijden op verschillende plaatsen, en verdere wat grotere zomerwedstrijden, zoals NSR, Van Uden Reco en verschillende andere wedstrijden.

HMMR
Ik wilde dit keer mee doen met mijn Laser. Ik vond de opkomst best goed. Het was wel balen dat er maar weinig open boten mee deden maar ja, wie is er nu zo gek om met dat weer in zijn open boot te zeilen. Tijdens de race was het lekker raggen, halve wind op en neer knallen, echt mooi weer.
Ja, het is moeilijk te verwoorden hoe het is om zo'n race te varen. Het was in het begin in het clubhuis weer even stil na de film, maar tijdens de race was het vechten voor het beste plekje. Ik vond het een leuke wedstrijd ter nagedachtenis aan Hans.

Band met Hans
Mijn band met Hans was niet zo groot. Ik kende hem vanuit de haven via Marie-Anne en Kees, en om eerlijk te zijn toen als kleine jongen wist ik niet goed hoe goed Hans eigenlijk was. Later ben ik een paar keer bij Petra en Hans thuis geweest, een keer op bezoek, een keer op de verjaardag van Bobby. Ik was wel trots op hem, een voorbeeld voor veel mensen, hoe je dat moet beschrijven is voor iedereen anders.